Det är inne att hyra lägenhet eller hus på resan, både för familjer och större ressällskap som tycker att det är roligare att mysa i en lägenhet än att dela upp sällskapet på flera rum. Att bo i lägenhet eller hus kan också vara ett sätt att hålla nere semesterkostnaderna för större sällskap.

– Vi ser en klar ökning av intresset för att hyra lägenhet på resan. Fler är ute efter en unik semester och den som hyr lägenhet eller hus samt hyr bil kan verkligen få en individuell semester med hög grad av självständighet, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationschef på Ticket Privatresor.

Egen pool står högt på önskelistan för den som hyr hus, samt närhet till närmaste by.

– Många vill unna sig lite vardagslyx på semestern. Att kunna ta ett dopp i egna poolen och promenera till närmaste by och köpa färskt bröd till frukosten är saker som många prioriterar när de hyr hus.

Trenden att många uppskattar det genuina på resan och vill njuta av den lokala atmosfären har också bidragit till uthyrningsökningen.

– Första gången man åker till ett resmål vill man ofta se alla sevärdheterna, nästa gång vill man även njuta av den lokala atmosfären, handla lokala råvaror på den lokala marknaden och leva mer som lokalbefolkningen.

41 procent av svenskarna uppger att de föredrar att hyra någon typ av lägenhet/hus/rum på semestern. Att Airbnb dykt upp på marknaden på senare år har fått än fler svenskar att få upp ögonen för att hyra lägenhet på semestern.

– Att det varit stort fokus kring Airbnb har bidragit till den kraftiga ökningen av bokningar av lägenheter och hus hos oss. Många tycker att det känns tryggare att hyra via resebyrå eller uthyrningsföretag än att hyra från en privatperson via Airbnb, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Danmark är traditionellt ett populärt land att hyra hus/lägenhet i, men länderna kring Medelhavet, som Spanien, Italien, Frankrike och Kroatien har ökat kraftigt i popularitet.