Att svenskarna har fått upp ögonen för att hyra hus på semestern är det ingen tvekan om. Ett semesterhus ger dig möjligheten att skräddasy din semester, vilket NOVASOL tror är en av anledningarna till det ökade intresset.

– I ett semesterhus har du friheten att bestämma helt själv vad du ska göra, du har inga tider att passa och du har varken någon eller något att anpassa dig efter, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef på NOVASOL.

Sverige toppar fortfarande listan över de populäraste länderna, i år är det till och med 22% fler svenskar som väljer att hyra stuga hemma i Sverige än i fjol. Den största ökningen står däremot Spanien för som i år har ökat med mer än 50%. Inte långt efter kommer Kroatien med en ökning på 31% jämfört med förra året.

– Bokningstalen visar att intresset för att hyra semesterhus i länder som Spanien och Kroatien har ökat rejält, vilket jag tror är ett tecken på att allt fler vill komma bort från charter och traditionella hotellvistelser. I dag vill man hellre få en genuin upplevelse av resmålet, säger Fredman.

Det ökade intresset har gjort att det är flera av semesterhusen som redan har de populäraste semesterveckorna fullbokade, vilket betyder att om man vill hyra hus i år gäller det att vara ute i god tid.

– Vi behöver få in fler semesterhus för att kunna bemöta den stora efterfrågan, framförallt i Sverige om det fortsätter i den här takten, säger Fredman.