Skidåkning i Italien lockar svenskarna. Resebolaget STS Alpresor märker av en stark försäljningsökning och ett ökat intresse för skidåkning i italienska alperna och Dolomiterna.

En orsak till de italienska orternas popularitet är direktflyget till Turin. Med en flygplats precis söder om Alperna blir transfern den kortast möjliga och med avgångar från Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn har skidåkning i Italien aldrig varit närmare. I försäljningsstoppen ligger orter som Cervinia, Sauze d’Oulx och Val Gardena och på vissa orter är försäljningsökningen cirka 20 procent jämfört med fjolåret.

– Italien är verkligen årets trend. Vi ökade rejält redan förra säsongen och nu fortsätter det starka intresset. Val Gardena ligger just nu cirka 20 procent över fjolåret och den kraftiga ökningen är generell för alla våra sex orter i Italien. Det som verkar locka är kombinationen av riktigt bra skidåkning, sol och de fantastiska matupplevelserna, säger Peter Johnson, VD för STS Alpresor, och tillägger: Intresset för Italien gör också att det redan börjar bli fullbokat under de mest populära veckorna i vinter.

Cervinia lockar med det högsta läget (2050 möh) bland de italienska skidorterna, vilket gör det mycket snösäkert. Här slingrar sig pisterna runt Matterhorn (4476 möh) och det är möjligt att åka skidor över till schweiziska Zermatt. I OS-orten Sauze d’Oulx (vinter-OS 2006) ligger ett av Alpernas största skidområden, Via Lattea. Området som är sammanlänkat med den franska orten Montgenévre ligger endast en timmes busstransfer från Turin.

Giganten Val Gardena består av 12 skidorter och omgärdas av bergskedjan Dolomiterna, känd för sina karaktäristiska och dramatiska berg. Med 1220 km pist och 445 liftar kan man tillbringa en vecka här utan att behöva åka samma backe två gånger. Övriga italienare i STS Alpresors program är Courmayeur – som är nytt för i år, World Cup-orten Madonna och det charmiga skidmeckat Champoluc.