Svenskarna går mot trenden i övriga Europa och hyr både större och dyrare bilmodeller med högre genomsnittshyror. Lyxbilar är det segment som ökar mest, om än från små volymer. Att hyra till exempel en Porsche 911 kostar runt 3100 kronor per dag i Tyskland.

– De som hyr lyxbil tycker att det är värt pengarna då körningen är en del av upplevelsen på resan. Intresset har ökat för att till exempel hyra Porsche 911 och köra på Autobahn eller för att hyra cabrioleter som Maserati Grand Sport eller Audi A5 på franska Rivieran. Det är resenärens egen fantasi som sätter gränsen för bilvalet, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor.

Att intresset för att hyra personbil på resan ökar har samband med den allmänna trenden i resebranschen – att svenskarna vill ha en aktiv semester med många olika upplevelser. De mest populära länderna för svenskar att hyra bil i är Spanien, följt av Italien och USA.

– Spanien är liksom tidigare år det mest populära landet att hyra bil i för svenskarna. Det är sommarens mest populära turistland för svenskar samtidigt som det är väldig billigt att hyra bil där och det dessutom finns många fina utflyktsmål, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig påTicket Privatresor.

Även resmål i USA, till exempel i Los Angeles, San Fransisco, Fort Lauderdale, Miami och Orlando ökar intresset för att hyra bil.

– Att resa till USA är en dröm för många svenskar och de som uppfyller den vill de gärna hyra bil och åka runt i det bilvänliga landet. I och med att vi ser en kraftig ökning av resor dit, trots att dollarkursen har försämrats, ökar även biluthyrningen , säger Karin Starkman Ahlstedt.