Vissa städer imponerar genom sin ålder, andra genom sin politiska, religiösa eller kulturella betydelse. Och så finns Rom – en stad som besitter alla dessa egenskaper på samma gång. Nu ger vi ut en efterlängtad historisk introduktion till denna fascinerande stad!

Journalisten och Italienkännaren Eskil Fagerström har grävt i alla lager av Roms händelserika och komplexa historia. Resultatet av arbetet är den medryckande och initierade boken Rom: en stads historia.

Som läsare bjuds man med på en svindlande färd genom stadens tretusenåriga historia. Den enkla herdebyn vid Tiberns strand blev hjärtat i antikens mäktigaste imperium, romarriket. Under seklen som följde blev Rom kyrkans, konstens, arkeologin, fascismens och slutligen det moderna Italiens huvudstad. Ingen annan plats har haft en sådan betydelse för Europas kulturella och politiska utveckling.

Fagerström ger oss även en kunnig analys av dagens Rom – som tyvärr präglas av korruption, segregation, miljöproblem och en i det närmaste obefintlig ekonomisk tillväxt. Som läsare får man, för första gången på svenska, en unik inblick i det moderna och samtida Roms utmaningar.

Eskil Fagerström är journalist, författare och Italienkännare. Han har tidigare bland annat skrivit de populära reseguiderna Mitt Rom (2013, ny utgåva 2017) och Mitt Toscana och Umbrien (2015).