Sommarresorna till Alperna ökade för tredje året i rad – denna gång med hela 12 procent – och särskilt märkbart är det att barnfamiljerna har upptäckt vandring i Alperna. Svenskarna har på allvar upptäckt att Alperna har minst lika mycket att erbjuda på sommaren som på vintern.

De flesta lockas av en aktiv semester och många av vandring i Alperna. Svenskarna har anammat konceptet och attraheras av ett mer njutningsbart och familjevänligt vandrande. Vandring har blivit mer tillgängligt när det inte längre handlar om strapatser och frystorkad mat i regnkalla svenska fjäll.

– Vandring 2016 är inte längre snålblåst, trangiakök och fysisk utmattning. Det som gjort vandring i Alperna så populärt är kombinationen av en upplevelserik semester som involverar fysisk aktivitet men också det njutningsfulla i storslagna vyer, hög hotellstandard, god mat, lokala viner och själslig avkoppling, säger Peter Johnson, vd på STS Alpresor.

Såväl försäljningsstatistik som undersökningar om svenskarnas resvanor bekräftar bilden. STS Alpresor ökade återigen sin sommarförsäljning – i år med hela 12 procent – och andelen familjer som upptäckte vandring i Alperna ökade med hela 50 procent.

– Dels ser vi att vandring i Alperna generellt passar barnfamiljer väldigt bra – det är ett härligt sätt att aktivera hela familjen tillsammans och nivån är enkel att anpassa efter förmåga – dels har våra särskilda familjeveckor varit väldigt populära. Det är ett skräddarsytt program som är anpassat för både stora och små, från vandringar i bergen till olika aktiviteter som klättring, så kallade mountain cars, minigolf och murmeldjursafari, säger Peter Johnson.

Det populäraste resmålen för de vandrande svenskarna är Bad Gastein i Österrike och Val Gardena i de Italienska Dolomiterna. Båda orterna är välkända för sin vackra natur, gemytliga atmosfär, goda mat och, inte minst, möjligheter till vandringar i en betagande miljö. Både Bad Gastein och Val Gardena erbjuder vandringsleder av varierande svårighetsgrad, från lugna promenader till mer avancerade högalpina vandringar.