Angelo Gaja är tveklöst Italiens mest kända och dynamiska vinpersonlighet. Hans viner har skördat fler framgångar och utmärkelser än något annat italienskt vinhus. De vingårdsbetecknade vinerna Sori Tildin, Costa Russi och Sori San Lorenzo tillhör de högst skattade och mest eftertraktade vinerna i världen.

Våra hjärtan klappar dock lite extra för Gajas ”vanliga” Barbaresco, ett av vinvärldens verkliga ikonviner. Idag finns möjlighet för några lyckliga få att köpa Gaja Barbaresco 1999, ett vin som dricker fantastiskt redan idag! Dessutom lanseras Gaja Sperss, en vingårdsbetecknad Barolo som markerade Angelos comeback i Barolo.

Gaja Barbaresco 1999

Gaja Barbaresco 1999 är en årgång i en rad av mycket goda årgångar från Barbaresco och visar utomordentligt elegans. Gaja Barbaresco är en blend av 14 olika vingårdar inom Barbaresco som skördas och vinifieras separat. Vinet genomgår en relativt långsam jäsning under ca 20 dagar (beroende på årgång) och tappas därefter på franska barriquer varav ca 20% är nya. Efter 12 månader på fat blandas vinerna och tappas över och lagras ytterligare 12 månader på större Slavonska ekliggare om ca 5000 liter. Art. 95349. Pris: 1799 kr. Antal: 36 flaskor.

Sperss 2011

Sperss är en term som används för att benämna kära tillhörigheter som gått förlorade med tiden. 1961 fattade Gaja det modiga beslutet att endast jobba frukt från egna vingårdar. Det innebar ett kvalitetslyft eftersom Angelo kunde kontrollera produktionen i alla led, men det innebar också att Gaja inte längre kunde sälja en Barolo. 1988, närmare tre decennier senare, lyckades Angelo äntligen köpa en bit mark i Serralunga d’Alba, Barolo som han döpte till Sperss. Vingården ligger med perfekt sydexponering i den östra delen av Serralunga. Jordmånen består av kalkrika lerjordar. Spress har en tät, komplex kropp med djupt mörk frukt och extraordinärt mineralitet. Sperss liknar med Gajas andra Single Vineyards på den sätt som vinet görs genom att använda 6% Barbera. Eftersom vinet är inte helt gjorde av Nebbiolo det är inte längre Barolo istället klassificerade som Langhe. Art. 95525. Pris: 1299 kr. Antal: 36 flaskor.